4 marca w Pracowni Kulinarnej nauczyciele gastronomii uczestniczyli w szkoleniu z kuchni marokańskiej prowadzonym przez Dorotę i Jalila Hadrami.
Ten marokańsko- polski duet wprowadził uczestników szkolenia w niesamowity świat nie tylko kuchni marokańskiej, ale także tradycji, kultury Maroka.
Podczas szkolenia było wiele okazji do wspólnych rozmów zwłaszcza, że Marokańczycy słyną z gościnności, otwartości – są to po prostu przyjaźni ludzie. Podczas szkolenia nauczyciele wspólnie z prowadzącymi przygotowali tradycyjne potrawy marokańskie tj. baghrir, batbouts z kurczakiem oraz bakłażanem i tofu, bessara, zaaluk, oliwki z harisą, salade marocaine, tajin z kurczakiem, marynowanymi cytrynami i zielonymi oliwkami, dorada z charmulą i warzywami, jawhara.
Dziękujemy za profesjonalne szkolenie pełne smaku, tradycji oraz przypraw Maroka, w szczególności Dorocie i Jalil oraz Dorocie Puć – Pietrzykowskiej – Pracownia Kulinarna.