Polityka prywatności

Drogi Użytkowniku, 25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako „RODO”, „ORODO”, „GDPR” lub „Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych”). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się po dniu 25 maja 2018 roku.

Niniejsza polityka prywatności dotyczy serwisu internetowego https://handlowka.edu.pl

O JAKICH DANYCH MÓWIMY?

Mówimy o danych osobowych, wprowadzanych przez Ciebie w formularzach oraz zbieranych podczas korzystania przez Ciebie z naszego serwisu, w tym zapisywanych w plikach Cookies.

KTO BĘDZIE ADMINISTRATOREM TWOICH DANYCH OSOBOWYCH ?

Administratorem Twoich danych będzie: Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 im. Stanisława Staszica, 1 Maja 39/41 58-500 Jelenia Góra, handlowka@post.pl

DLACZEGO CHCEMY PRZETWARZAĆ TWOJE DANE OSOBOWE ?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe w celu: 

  1. umożliwienia Ci kontaktu z nami poprzez formularze 
  2. aby zapewnić Ci większe bezpieczeństwo usług, wykryć działania robotów, oszustwa oraz nadużycia, a także w celu dokonywania pomiarów, pozwalających nam na tworzenie lepszych, bardziej dopasowanych do Ciebie usług.

KOMU SĄ PRZEKAZYWANE TWOJE DANE OSOBOWE ?

Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych. Dane nie będą przekazywane do podmiotów zewnętrznych.

Dane Użytkownika mogą być przekazywane poza obszar Unii Europejskiej – do państw trzecich.

W związku z faktem, że Administrator korzysta z zewnętrznych dostawców różnych usług np. Facebook i spółki zależne, Google, Microsoft, Apple itp. dane Użytkownika mogą być przekazywane do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA) w związku z ich przechowywaniem na amerykańskich serwerach (w całości lub częściowo). Google i Facebook stosują mechanizmy zgodności przewidziane przez RODO (np. certyfikaty) lub standardowe klauzule umowne w odniesieniu do swoich usług. Będą one przekazywane wyłącznie odbiorcom, którzy gwarantują najwyższą ochronę i bezpieczeństwo danych, m.in. poprzez:

  1. współprace z podmiotami przetwarzającymi dane osobowe w państwach, w odniesieniu do których została wydana stosowna decyzja Komisji Europejskiej,
  2. stosowanie standardowych klauzul umownych wydanych przez Komisję Europejską (tak jak ma to miejsce np. w przypadku Google),
  3. stosowanie wiążących reguł korporacyjnych zatwierdzonych przez właściwy organ nadzorczy, lub tym, na przekazywanie danych osobowych których, Użytkownik wyraził zgodę.

Szczegółowe informacje dostępne są w treści polityki prywatności każdego  dostawców tych usług, dostępnych na ich stronach internetowych. Przykładowo:

Apple (PL): https://www.apple.com/pl/legal/privacy/ 

Google LLC: https://policies.google.com/privacy?hl=p l

Facebook Ireland Ltd.: https://www.facebook.com/privacy/explanation 

Obecnie usługi oferowane przez Google oraz Facebook dostarczane są głównie przez podmioty znajdujące się w Unii Europejskiej. Należy, jednakże każdorazowo zapoznać się z polityką prywatności tych dostawców w celu otrzymania aktualnej informacji w zakresie ochrony danych osobowych. 

PODSTAWY PRAWNE PRZETWARZANIA DANYCH

Dane osobowe przetwarzane są według zasad zgodnych z obowiązującymi przepisami: 

– w części a) na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów)

– w części b) na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem)

PRZEZ JAKI OKRES TWOJE DANE BĘDĄ PRZETWARZANE?

Twoje dane osobowe przetwarzamy przez czas, który jest potrzebny, aby osiągnąć wyznaczony cel lub do momentu wycofania Twojej zgody . 

PRAWA OSÓB, KTÓRYCH DANE DOTYCZĄ

Zgodnie z RODO przysługuje Państwu:

  1. a)    prawo dostępu do swoich danych oraz otrzymania ich kopii;
  2. b)    prawo do sprostowania (poprawiania) swoich danych;
  3. c)    prawo do usunięcia danych osobowych;
  4. d)    prawo do ograniczenia lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych;
  5. e)    jeżeli uznasz, że w jakikolwiek sposób naruszyliśmy reguły przetwarzania Twoich danych osobowych, masz prawo do złożenia skargi bezpośrednio do organu nadzoru Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. 

W ramach wykonania tego uprawnienia powinieneś podać pełny opis zaistniałej sytuacji oraz wskazać, jakie działanie uznajesz za naruszające Twoje prawa lub wolności. Skargę należy złożyć bezpośrednio do organu nadzoru na adres: ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa. 

Kontakt w sprawie danych osobowych handlowka@post.pl

JAK WYGLĄDA DOKŁADNIE POZYSKIWANIE DANYCH ?

Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

  1. INFORMACJE W FORMULARZACH.

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.

Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP)

Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.

Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu kontaktu z nami.

Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre nasze usługi.

  1. INFORMACJA O PLIKACH COOKIES.

Serwis korzysta z plików cookies.

Informujemy, iż używamy na swoich stronach internetowych technologii cookies (ciasteczek), czyli plików komputerowych do rejestrowania informacji które strony użytkownik odwiedzał i co na nich robił.

Cookies to po prostu informacje zapisywane przez Twoją przeglądarkę internetową. Dzięki cookies strony internetowe pamiętają Twoje preferencje i ustawienia, jak na przykład ustawienie miasta w prognozie pogody. Pliki cookie nie pozwalają identyfikować danych osobowych. Cookie nie ma najmniejszego nawet wpływu na Twoje oprogramowanie i sprzęt. Pliki te stosowane są przez w celach:

Uwierzytelniania – przede wszystkim identyfikacji zalogowanego użytkownika, aby np. wyświetlić mu właściwe informacje, odpowiadające jego zainteresowaniom;

Zapewnienia bezpieczeństwa -koniecznego wsparcia mechanizmów zabezpieczających w serwisie www, np. zabezpieczających przed wyciekiem danych;

Badawczych i analitycznych – Możemy korzystać z plików cookie by badać i analizować sprawność działania witryny internetowej i aplikacji mobilnych. Służy to również doskonaleniu ich działania.

Możemy wykorzystywać popularne oprogramowanie Google Analytics, wtedy witryna zamieszcza w komputerze użytkownika specjalny kod, który umożliwia zbieranie danych. W każdej jednak chwili użytkownik może wyłączyć zbieranie danych przez oprogramowanie Google Analytics poprzez stosowne zmiany ustawień przeglądarki internetowej.

Informujemy, że przeglądarki internetowe zazwyczaj umożliwiają użytkownikom kontrolowanie plików cookie w ustawieniach. Ograniczenie plików cookie w tych ustawieniach może skutkować pogorszeniem jakości działania witryny.

  1. LOGI SERWERA.

Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

czas nadejścia zapytania,

czas wysłania odpowiedzi,

nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,

informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,

adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,

informacje o przeglądarce użytkownika,

Informacje o adresie IP.

Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.

Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

ZARZĄDZANIE PLIKAMI COOKIES – JAK W PRAKTYCE WYRAŻAĆ I COFAĆ ZGODĘ?

Zbieranie na komputerze użytkownika plików cookies można wyłączyć albo ograniczyć wybierając właściwe ustawienia w poszczególnych przeglądarkach. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www

W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:

Internet Explorer

Microsoft Edge

Chrome

Safari

Firefox

Opera




Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w Twojej przeglądarce. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

kierunki kształcenia w branżowej szkole II stopnia

Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca i jej przechowywania
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy oraz obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów i ich wydawania
  • oceniania jakości żywności i planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej i wykonywania usług gastronomicznych oraz ekspedycji potraw i napojów

 

Opis zawodu:

Technik żywienia i usług gastronomicznych  stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o   siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, urządzania zakładów gastronomicznych oraz organizowania przyjęć.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może znaleźć  zatrudnienie:

  • w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
  • ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp

 

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.

Absolwent technikum usług fryzjerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką  dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy,  nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu;
  • wykonywania zmiany koloru włosów, wykonywania stylizacji fryzur.
  • projektowania fryzur i dokumentowania fryzur;
  • wykonywania fryzur na podstawie projektów.
 

Opis zawodu:

Technik usług fryzjerskich to zawód dla tych wszystkich młodych ludzi, którzy są pomysłowi, kreatywni, cenią sobie niezależność, mają poczucie piękna i estetyki. Młodzi ludzie uczą się wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, strzyżenia włosów, profesjonalnej stylizacji fryzur,  wykonywania zabiegów koloryzacji włosów. Szkolą się, jak umiejętnie zarządzać zespołem oraz co bardzo ważne w zawodzie fryzjera,  podstaw komunikacji z klientem. A to wszystko pod okiem profesjonalistów i specjalistów w tej dziedzinie, bo warto uczyć się od najlepszych.  

Technik usług fryzjerskich może znaleźć zatrudnienie w salonach fryzjerskich znajdujących się w:

  • centrach handlowych,
  • portach lotniczych,
  • centrach wypoczynkowych, siłowniach i klubach fitness,
  • hotelach,
  • domach spokojnej starości,
  • gabinetach kosmetycznych,
  • klinikach leczenia włosów i skóry głowy,
  • statkach wycieczkowych,
  • studiach telewizyjnych,
  • studiach teatralnych,
  • studiach filmowych i fotograficznych
  • a także  prowadzić niezależne fryzjerstwo profesjonalne.

Absolwent technikum będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży,
  • przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży.
  • planowania działań sprzedażowych i monitorowanie ich efektów,
  • organizowania i prowadzenia działań handlowych,
  • aktywnej komunikacji z klientem biznesowym.

 

Opis zawodu:

Technik handlowiec jest to wciąż jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy. Bardziej poszukiwany niż pokrewny zawód technik ekonomista.  W ramach swoich zadań zawodowych, wyszukuje dostawców towarów, usług, materiałów i surowców a także odbiorców towarów, usług i wyrobów gotowych. Kontaktuje się z partnerami handlowymi, prowadzi negocjacje, przygotowuje i zawiera umowy handlowe. Handlowiec stosuje różne formy i techniki sprzedaży, w zależności od szczebla obrotu towarowego, rodzaju towaru, rynku oraz oczekiwań klienta. Jest on  dla osób aktywnych, sprawnie komunikujących się,mających poczucie estetyki, potrafiących szybko rozwiązywać napotkane problemy, a także otwartych na innowacje organizacyjno-techniczne i technologiczne, gotowych do stałego podnoszenia kwalifikacji.

Technik handlowiec może znaleźć zatrudnienie jako:

  • Menadżer
  • Specjalista do spraw zaopatrzenia
  • Specjalista do spraw marketingu i reklam
  • Specjalista do spraw sprzedaży
  • Specjalista do spraw obsługi klienta
  • Kierownik działu handlowego
  • Akwizytor
  • Merchandiser (dbający o ekspozycję i promocję towarów)
  • Pracownik biura rachunkowego

 

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: ekonomia, prawo, zarządzanie, marketing, finanse, rachunkowość, bankowość, przedsiębiorczość, handel zagraniczny.

kierunki kształcenia w branżowej szkole I stopnia

Absolwent szkoły w zawodzie kucharz będzie  przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca i przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy i obsługi sprzętu gastronomicznego.
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów oraz ich wydawania

 

Opis zawodu:

Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, dań.  Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

Kucharz może znaleźć zatrudnienie w:

  • restauracjach,
  • hotelach,
  • publicznych miejscach żywienia,
  • stołówkach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • pokładach statków.
  • może także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

Absolwent szkoły w zawodzie fryzjer będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej
  • doradzenia w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury;
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy;
  • wykonywania nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu;
  • wykonywania zmiany koloru włosów;
  • wykonywania stylizacji fryzur

 

Opis zawodu:

Fryzjer, zwany teraz coraz częściej stylistą fryzur jest osobą, która zawodowo zajmuje się układaniem fryzur zgodnie z życzeniem klienta. W pierwszej kolejności doradza wybór odpowiedniej fryzury, dopasowanej do kształtu twarzy klienta i jego kolorystyki lub proponuje odpowiednie modyfikacje. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysłestetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Ważne jest również aby fryzjer szanował decyzje klienta i słuchał jego wskazówek i życzeń.

Fryzjer może znaleźć zatrudnienie w:

  • salonach fryzjerskich,
  • ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne.
 
 

Absolwent szkoły w zawodzie sprzedawca będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna
    i sprzedaży
  • przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży.
 

Opis zawodu:

Sprzedawca, to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów w handlu detalicznym i hurtowym. Może zajmować się także przyjmowaniem towarów od dostawców, przygotowywaniem ich do sprzedaży, bezpośrednim promowaniu produktów, przyjmowaniu należnej zapłaty i księgowaniem jej za pośrednictwem kasy fiskalnej. Specyfika zawodu wymaga ponadto dużej samodzielności w zorganizowaniu sobie pracy, poczucia odpowiedzialności za wykonywane czynności i powierzony majątek oraz zdyscyplinowania w utrzymaniu porządku i czystości w punkcie sprzedaży.

Sprzedawca może znaleźć zatrudnienie w:

  • sklepach,
  • hurtowniach,
  • punktach sprzedaży detalicznej

 

kierunki kształcenia w technikum

Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca i jej przechowywania
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy oraz obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów i ich wydawania
  • oceniania jakości żywności i planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej i wykonywania usług gastronomicznych oraz ekspedycji potraw i napojów

Opis zawodu:

Technik żywienia i usług gastronomicznych  stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o   siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, urządzania zakładów gastronomicznych oraz organizowania przyjęć.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może znaleźć  zatrudnienie:

  • w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
  • ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp

Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.

Absolwent technikum usług fryzjerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką  dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy, nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu;
  • wykonywania zmiany koloru włosów, wykonywania stylizacji fryzur.
  • projektowania fryzur i dokumentowania fryzur;
  • wykonywania fryzur na podstawie projektów.

 

Opis zawodu:

Technik usług fryzjerskich to zawód dla tych wszystkich młodych ludzi, którzy są pomysłowi, kreatywni, cenią sobie niezależność, mają poczucie piękna i estetyki. Młodzi ludzie uczą się wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, strzyżenia włosów, profesjonalnej stylizacji fryzur,  wykonywania zabiegów koloryzacji włosów. Szkolą się, jak umiejętnie zarządzać zespołem oraz co bardzo ważne w zawodzie fryzjera,  podstaw komunikacji z klientem. A to wszystko pod okiem profesjonalistów i specjalistów w tej dziedzinie, bo warto uczyć się od najlepszych.  

Technik usług fryzjerskich może znaleźć zatrudnienie w salonach fryzjerskich znajdujących się w:

  • centrach handlowych,
  • portach lotniczych,
  • centrach wypoczynkowych, siłowniach i klubach fitness,
  • hotelach,
  • domach spokojnej starości,
  • gabinetach kosmetycznych,
  • klinikach leczenia włosów i skóry głowy,
  • statkach wycieczkowych,
  • studiach telewizyjnych,
  • studiach teatralnych,
  • studiach filmowych i fotograficznych
  • a także  prowadzić niezależne fryzjerstwo profesjonalne.

Absolwent technikum będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży,
  • przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży.
  • planowania działań sprzedażowych i monitorowanie ich efektów,
  • organizowania i prowadzenia działań handlowych,
  • aktywnej komunikacji z klientem biznesowym.

 

Opis zawodu:

Technik handlowiec jest to wciąż jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy. Bardziej poszukiwany niż pokrewny zawód technik ekonomista. W ramach swoich zadań zawodowych, wyszukuje dostawców towarów, usług, materiałów i surowców a także odbiorców towarów, usług i wyrobów gotowych. Kontaktuje się z partnerami handlowymi, prowadzi negocjacje, przygotowuje i zawiera umowy handlowe. Handlowiec stosuje różne formy i techniki sprzedaży, w zależności od szczebla obrotu towarowego, rodzaju towaru, rynku oraz oczekiwań klienta. Jest on  dla osób aktywnych, sprawnie komunikujących się,mających poczucie estetyki, potrafiących szybko rozwiązywać napotkane problemy, a także otwartych na innowacje organizacyjno-techniczne i technologiczne, gotowych do stałego podnoszenia kwalifikacji.

Technik handlowiec może znaleźć zatrudnienie jako:

  • Menadżer
  • Specjalista do spraw zaopatrzenia
  • Specjalista do spraw marketingu i reklam
  • Specjalista do spraw sprzedaży
  • Specjalista do spraw obsługi klienta
  • Kierownik działu handlowego
  • Akwizytor
  • Merchandiser (dbający o ekspozycję i promocję towarów)
  • Pracownik biura rachunkowego

 

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: ekonomia, prawo, zarządzanie, marketing, finanse, rachunkowość, bankowość, przedsiębiorczość, handel zagraniczny.

Absolwent technikum kelner będzie być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
  • rozliczania usług kelnerskich;
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera;
  • rozliczania usług gastronomicznych.

 

Opis zawodu:

Technik kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji. Ze względu na bezpośredni kontakt z gośćmi kelnerstaje się odpowiedzialny za odpowiednie ich przyjęcie, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, jest „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.

Rozwijający się rynek usług hotelarskich, turystycznych daje możliwości podjęcia pracy w tym sektorze. Jest to zawód poszukiwany we wszystkich krajach UNII EUROPEJSKIEJ.

Technik kelner może znaleźć zatrudnienie w:

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • kawiarnie
  • ośrodki wypoczynkowe
  • zakłady uzdrowiskowe
  • agroturystyka

Absolwent szkoły w zawodzie technik technologii żywności  będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • organizowania produkcji żywności,
  • wytwarzania produktów spożywczych,
  • kontrolowania i oceniania jakości żywności,
  • nadzorowania pracowników produkcji,
  • magazynowania żywności
  • wykonywania specjalistycznych analiz (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,

 

Opis zawodu:

Technik technologii żywności dba o bieżące, rzetelne sporządzanie raportów z procesu produkcji, zajmuje się procesem produkcji, opracowaniem i wdrożeniem nowych receptur, wyszukiwaniem błędów i wprowadzaniem udoskonaleń w recepturach już istniejących. Ponadto dokonuje oceny organoleptycznej produktów; ocenia ich wygląd, zapach, smak, barwę, konsystencję, zawartość alkoholu, wody, tłuszczów, środków konserwujących, itp.

Technik technologii żywności może podejmować pracę m.in. jako technik technolog żywności, laborant w:

  • w laboratoriach przemysłu spożywczego,
  • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

 

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, ocena i analiza żywności lub kierunkach pokrewnych

Skip to content