W dniu dzisiejszym 31 marca nasza szkoła gościła uczestników konkursu: “Smaki kresowe w tradycji kuchni polskiej”.
Tematem przewodnim konkursu były kartacze w nowej odsłonie.
To już VII edycja kulinarnych zmagań, które ponownie zorganizowane zostały przez Towarzystwo Miłośników Lwowa i Kresów Południowo-Wschodnich w Jeleniej Górze we współpracy z naszą szkołą.
Do konkursu przystąpiło 5 drużyn z Jeleniej Góry oraz Bolkowa.
Warto dodać, że tegoroczna edycja miała wymiar międzynarodowy, bowiem w skład dwóch drużyn weszli uczniowie z Ukrainy.
Ich kulinarne umiejętności były na bardzo wysokim poziomie i jury nie miało łatwego zadania, aby wyłonić zwycięzców.
Pierwsze miejsce zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Przyrodniczo -Usługowych i Bursy Szkolnej w Jeleniej Górze, a główną nagrodą był voucher na warsztaty do Akademia Kulinarna Klimatex w Kołobrzegu, drugie miejsce przyznano uczniom z naszej szkoły: Aronowi i Tomaszowi, trzecie przypadło przedstawicielom Zespołu Szkół i Placówek im. W. Witosa z Bolkowa.
Pozostałe nagrody przygotował Jeleniogórski Odział Miłośników Lwowa i Kresów Południowo – Wschodnich.
Wśród zaproszonych gości były między innymi: Przewodnicząca Komisji Oświaty Pani Anna Bałkowska i jeleniogórska radna Pani Elżbieta Wojtyna.
W jury znaleźli się nasi absolwenci- szefowie kuchni: Mateusz Szpytma z Pałacu Brunów oraz Paweł Kucharski z restauracji Mamma Mia w Karpaczu, wspierał ich również Pan Janusz Belczyk- szef kuchni Hotel and Minerał Spa Resort Świeradów Zdrój.
Na uroczystym podsumowaniu konkursu nie mogło zabraknąć również kresowych piosenek, które wykonał zespół “Sokolik” z Karpnik.
Było smacznie, refleksyjnie, nostalgicznie i wzruszająco.
Jesteśmy dumni, że możemy gościć w naszej szkole ludzi, którzy dbają o to, aby ocalać kresową historię od zapomnienia.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim gościom za przybycie.