Jesteś w: Strona główna» Oferta szkoły» Kierunki techniczne

Kierunki techniczne

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W TECHNIKUM

Technik żywienia i usług gastronomicznych 343404

Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • oceny jakości surowca i jej przechowywania
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy oraz obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów i ich wydawania
  • oceniania jakości żywności i planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej i wykonywania usług gastronomicznych oraz ekspedycji potraw i napojów

Opis zawodu:

Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, urządzania zakładów gastronomicznych oraz organizowania przyjęć.

Technik żywienia i usług gastronomicznych może znaleźć zatrudnienie:

  • w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
  • ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp


Technik usług fryzjerskich 514105

Absolwent technikum usług fryzjerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • prowadzenia konsultacji z klientem lub klientką dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej
  • wykonywania pielęgnacji włosów i skóry głowy, nietrwałego i trwałego odkształcania włosów;
  • wykonywania strzyżenia włosów i formowania zarostu;
  • wykonywania zmiany koloru włosów, wykonywania stylizacji fryzur;
  • projektowania fryzur i dokumentowania fryzur;
  • wykonywania fryzur na podstawie projektów.

Opis zawodu:

Technik usług fryzjerskich to zawód dla tych wszystkich młodych ludzi, którzy są pomysłowi, kreatywni, cenią sobie niezależność, mają poczucie piękna i estetyki. Młodzi ludzie uczą się wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych, strzyżenia włosów, profesjonalnej stylizacji fryzur,  wykonywania zabiegów koloryzacji włosów. Szkolą się, jak umiejętnie zarządzać zespołem oraz co bardzo ważne w zawodzie fryzjera,  podstaw komunikacji z klientem. A to wszystko pod okiem profesjonalistów i specjalistów w tej dziedzinie, bo warto uczyć się od najlepszych.  
Technik usług fryzjerskich może znaleźć zatrudnienie w salonach fryzjerskich znajdujących się w:

  • centrach handlowych,
  • portach lotniczych,
  • centrach wypoczynkowych, siłowniach i klubach fitness,
  • hotelach,
  • domach spokojnej starości,
  • gabinetach kosmetycznych,
  • klinikach leczenia włosów i skóry głowy,
  • statkach wycieczkowych,
  • studiach telewizyjnych,
  • studiach teatralnych,
  • >studiach filmowych i fotograficznych,
  • a także prowadzić niezależne fryzjerstwo profesjonalne.


Technik handlowiec 522305

Absolwent technikum będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży,
  • przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży,
  • planowania działań sprzedażowych i monitorowanie ich efektów,
  • organizowania i prowadzenia działań handlowych,
  • aktywnej komunikacji z klientem biznesowym.

Opis zawodu:
Technik handlowiec jest to wciąż jeden z najbardziej poszukiwanych zawodów na rynku pracy. Bardziej poszukiwany niż pokrewny zawód technik ekonomista. W ramach swoich zadań zawodowych, wyszukuje dostawców towarów, usług, materiałów i surowców a także odbiorców towarów, usług i wyrobów gotowych. Kontaktuje się z partnerami handlowymi, prowadzi negocjacje, przygotowuje i zawiera umowy handlowe. Handlowiec stosuje różne formy i techniki sprzedaży, w zależności od szczebla obrotu towarowego, rodzaju towaru, rynku oraz oczekiwań klienta. Jest on dla osób aktywnych, sprawnie komunikujących się, mających poczucie estetyki, potrafiących szybko rozwiązywać napotkane problemy, a także otwartych na innowacje organizacyjno-techniczne i technologiczne, gotowych do stałego podnoszenia kwalifikacji.
Technik handlowiec może znaleźć zatrudnienie jako:

  • Menadżer
  • Specjalista do spraw zaopatrzenia
  • Specjalista do spraw marketingu i reklam
  • Specjalista do spraw sprzedaży
  • Specjalista do spraw obsługi klienta
  • Kierownik działu handlowego
  • Akwizytor
  • Marchandiser (dbający o ekspozycję i promocję towarów)
  • Pracownik biura rachunkowego

Technik kelner 513101

Absolwent technikum kelner będzie być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
  • rozliczania usług kelnerskich;
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych;
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera;
  • rozliczania usług gastronomicznych.

Opis zawodu:

Technik kelner wykonuje czynności związane z fachową i kompleksową obsługą konsumenta w różnorodnych zakładach gastronomicznych oraz obsługą wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych, a także kelnerską obsługą kongresów, targów, wystaw, bankietów, spotkań, konferencji. Ze względu na bezpośredni kontakt z gośćmi kelner staje się odpowiedzialny za odpowiednie ich przyjęcie, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, jest „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego.
Rozwijający się rynek usług hotelarskich, turystycznych daje możliwości podjęcia pracy w tym sektorze. Jest to zawód poszukiwany we wszystkich krajach UNII EUROPEJSKIEJ.
Technik kelner może znaleźć zatrudnienie w:

  • hotele i pensjonaty turystyczne
  • restauracje
  • kawiarnie
  • ośrodki wypoczynkowe
  • zakłady uzdrowiskowe
  • agroturystyka